目次へ

Unga Esperantister i Sverige

SPadern,2016年6月30日の

メッセージ: 14

言語: Svenska

SPadern (プロフィールを表示) 2016年6月30日 13:39:34

Hej! Om du bor i Sverige, lär dig esperanto, och är yngre än 30, kontakta mig! Jag jobbar på att bygga upp ett nätverk mellan unga esperantister i landet.

SPadern (プロフィールを表示) 2016年6月30日 14:06:18

Om någon är intresserad av bakgrunden till den här tråden så följder den nedan:
Jag själv har sysslat med esperanto ett par år, och har haft kontakt med många esperantister från olika länder via nätet. Jag har deltagit några esperanto träffar i Sverige, men inga andra ungdomar dök upp på de här träffarna. SEJU, som var den svenska motsvarigheten till den internationella organisationen TEJO, är inte längre aktivt. Min plan är att gå runt det officiella och istället skapa en mötesplats med hjälp av nätet. Jag vet inte riktigt hur det här ska gå till, eller vart det kommer leda. Men jag tänker att jag måste börja nånstans. Jag är självklart öppen för andra idéer.

SPadern (プロフィールを表示) 2016年6月30日 14:11:09

Här är min mejl, om man föredrar det framför lernu-meddelanden.

antonia.montaro(a)gmail.com

Javier (プロフィールを表示) 2016年8月21日 19:43:18

Det låter som en kul initiativ. Det är något som verkligen saknas här i Sverige.

När jag var 20 år gammal fann jag intresse för att lära mig esperanto. Naturligtvis skyltades det mycket om dessa Esperanto-klubbar, där man kunde träffa nytt folk och utöva sina inlärda esperanto-kunskaper. Så det jag gjorde var att jag kollade runt bland de Esperanto-föreningar som fanns inom mitt län och upptäckte snabbt att det bara var pensionärer där. Det är väl kul för dem, men jag som en ung individ på 20 år har inte så värst mycket gemensamt med en 65-åring. Inte heller hittade jag någon direkt community, mer än Lernu, där man kunde komma i kontakt med folk. Och här på Lernu var det inte direkt mycket aktivitet bland användarna.

Så jag blev rätt så snabbt omotiverad att fortsätta med att lära mig esperanto. Det må vara ett enkelt språk att lära sig, men det tar ändå tid, ork och kraft – och utan motivation så blir det svårt att få något resultat av det. Då lägger man istället den tiden, orken och kraften på ett större språk där man kan få något utav det. Det positiva i detta är att jag lärde mig spanska istället och talar det i dag på hög nivå.

Nu har det gått tio år och jag börjar närma mig 30 år till hösten, och det har hänt en del utveckling de senaste åren. Duolingo har dykt upp och används av många språkintresserade unga, och nu finns ju även esperanto där och gör reklam för sig. Det finns säkert många unga Duolingo-användare som är där initialt för att lära sig de stora språken; tyska, franska, spanska etc. och snubblar över esperanto och blir nyfikna på att testa det, och då gäller det att det finns en attraktiv miljö tillgänglig för dessa människor.

Jag var en av dem som testade Duolingo när esperanto kom ut på beta-version, eftersom jag tyckte att Lernu:s dåvarande inlärningssystem var jobbig att arbeta sig igenom. (Kan kanske ha något med designen att göra).

Nu när man har en stadig grund i esperanto, så tycker jag att den nya Lernu-sidan har ett bra utbud. Duolingo ger ett fundamentalt ordförråd och lite grundgrammatik och Lernu kompletterar Duolingo på ett bra sätt, där man kan ta del av betydligt utökad ordförråd och repetition från Duolingo samt fördjupande inom grammatiken.

Nu har även Telegram-appen fått sin EsperantoBot med sin Esperantujo-chattkanal, vilket är väldigt bra. Där kan man diskutera med folk, allt från unga till äldre användare. (telegramo.org)

Podcast på esperanto har det också dykt upp, t.ex. Kernpunkto, som är nog den med störst variation. (kern.punkto.info)

Lernu har fått en liten uppfräschning av sin sida och anpassat den till dagens webbteknik. Om de jobbar bra, och utvecklar sidan rätt, så skulle det kunna bli en bra community för esperantotalare. Deras föregående design tyckte jag såg väldigt 90-talsaktig ut redan då när jag kom i kontakt med Lernu för första gången år 2006 och inget har ändrats i designen förens nu. En stor grön guldstjärna för detta, även om det klagas ovanligt mycket här på forumet om allt kring den nya designen.

Sen har ett nytt försökt kommit upp att försöka samla alla esperantotalare på karta; jag tänker på Esperantujo.directory.

Sen har vi ju Chatterplot där man kan hitta talare efter språk, där man kan filtrera fram esperanto-talare.

Det har även blivit populärt att videoblogga, och YouTube har blivit huvudkanalen för detta ändamål. Där hittar man även esperanto-videobloggar vilket är positivt. Spotify har även fått in lite mer musik på just esperanto, något som saknades förr. Så esperanto börjar komma i kapp tekniken nu som ungdomar använder, kan jag tycka. Och jag känner nu att jag har den motivationen som krävs.

Det som saknas är dock möjligheten att ta kontakt med jämnårig folk på lokalnivå, i mitt fall inom Sverige. Det känns som att ungdomarna i Sverige inte riktigt är lika språkintresserade som övriga ungdomar utanför Sverige. Här anses engelska vara det enda världsspråket som alla människor i världen talar, medan alla de gånger jag har varit utomlands så såg situationen helt annorlunda ut än den som ungdomarna målar upp här hemma. Men jag kan nog inte vara unik att tänka bortom dagens norm? Det måste finnas fler här i Sverige än bara jag som lär sig eller är intresserade av att lära sig språk, och i synnerlighet esperanto.

Hur ska man bygga upp nätverket då? Hm… ja, det finns ju redan etablerade webbplatser för detta ändamål, så som Esperantujo.directory, eller communities som Chatterplot, men folk måste kunna hitta dit också, eftersom Kina har i skrivandets stund endast 11 esperantister på Esperantujo.directory – vilket jag tycker är lite märkligt. Det finns ingen huvudknutpunkt som kan förmedla informationen vidare. Går man in på esperanto.se, som påstås vara en aktuell informationssida om allt som rör esperanto för svenskar, så hänvisas man till SEJU som inte längre existerar. Kanske dags att ansvariga för sidan uppdaterar innehållet?

Kanske en Facebook-grupp skulle funka? Nackdelen är att man låser sig vid endast Facebook-användare och låser ut dem som inte har Facebook-konto. För det finns säkert de ungdomar som vägrar ha Facebook. Sen är det väl viktigt att alla esperanto-talare använder sig av en och samma community, för börjar man sprida sig till diverse olika sidor, så kommer man ju missa varandra. Vad jag känner till så är väl Lernu det största sociala nätverket. Dock är den just nu, i skrivandets stund, väldigt begränsad, jämfört med hur en Community-sida ska fungera. Men det kommer väl mer funktionalitet med tiden. Det är även här på Lernu som man finner störst antal svenska ungdomar, jämfört med andra communities med syfte att samla ihop esperanto-talare.

Det var bara en sådan liten öppen reflektion från min sida kring hur problemet ska lösas.

Skane_Anna (プロフィールを表示) 2017年1月3日 15:51:18

Hej! Vad roligt att höra dina tankar! Jag håller med dig helt. Just nu försöker jag hitta någon som jag kan prata esperanto med. Gärna börja med att skriva för då kan man kolla upp vad saker betyder i lugn och ro. Har du lust att brev/mailväxla med mig på esperanto? Jag skulle bli så glad ridulo.gif / hoppas att vi hörs!

Gis! /Anna

Skane_Anna (プロフィールを表示) 2017年1月3日 15:51:53

PS. Jag är 26 år ridulo.gif

SPadern (プロフィールを表示) 2017年1月6日 14:48:58

Tack Javier för dina synpunkter! Jag har försökt få tag på dig via Telegram men det har inte lyckats. Meddelandefunktionen är ju fortfarande inte på banan här på Lernu igen.

SPadern (プロフィールを表示) 2017年1月6日 14:51:10

Att skriva är ett skitbra sätt att börja. Det var så jag utvecklades som mest. Jag hittade mina brevkompisar via Lernu, men det är ju lite svårt nu när man inte kan skicka meddelanden. Jag hjälper dig gärna personligen, annars kanske du kan pröva Esperantujo-Directory?

SPadern (プロフィールを表示) 2017年1月6日 14:56:36

En liten uppdatering på läget: Det har bildats en grupp, vi har haft ett par träffar på Skype så här långt. Just nu är vi 13 medlemmar.

Läser du det här och vill gå med? Bosatt i Sverige, 30 bast eller yngre, och intresserad/talare av esperanto är allt som krävs. Skicka ett mejl bara!

antonia.montaro(a)gmail.com

filosofenerik (プロフィールを表示) 2017年11月4日 22:07:26

Appen Supertext, är bra om man vill hålla ihop äldre generationen med yngre.
Man skapar helt enkelt Sms grupper som inte kräver någon inloggning eller administration förutom att man en gång blir tillagd i gruppen , man kan använda gamla 90 tals mobiler likväl som senaste Iphone.

Dessutom finns det unga människor som väljer en icke smartphone.

先頭にもどる