Al la enhavo

Kodel nusprendete mokytis Esperanto?

de MarkIB, 2008-decembro-01

Mesaĝoj: 57

Lingvo: Lietuvių

vincas (Montri la profilon) 2009-marto-05 10:41:32

MarkIB:Ir esperantiska google versija nepadaro sios kalbos "internetine"
O, kaip čia reikia suprasti, kada ta kalba jau yra internetinė, o kada ne?

demando.gif

Ar, pvz., islandų, ar maltiečių kalbos yra internetinės?

MarkIB (Montri la profilon) 2009-marto-05 15:58:50

vincas:O, kaip čia reikia suprasti, kada ta kalba jau yra internetinė, o kada ne?

demando.gif
Nezinau, tai tu man pasakyk.. Esu ne karta mates, kaip viena is esperanto "privalumu", kad si kalba yra tinkama internetui. Pvz, cia raso, kad "Be to, internetas ir esperanto labai dera tarpusavy!". Ka tai reiskia?
Po unikodo sukurimo, dauguma pasaulio kalbu gali buti naudojamos internete be dideliu suvarzymu. Taciau, mano galva, to dar neuztenka, kad tos kalbos "deretu su internetu"..

vincas:Ar, pvz., islandų, ar maltiečių kalbos yra internetinės?
Kazkaip negirdejau, kad sios kalbos pretenduotu i "internetines", "tarptautines" ar apskritai i kokius nors kitus titulus.. Ka jos turi bendro su musu diskusija?

vincas (Montri la profilon) 2009-marto-06 19:39:17

Jeigu teisingai supratau, tu teigi, jog esperantas nėra internetinė kalba. Ir as prašau tavęs nurodyti tuos kriterijus, kuriais remdamasis padarei tokią išvadą.

Na, o dėl tos citatos...
Gal būt čia norėta pasakyti, kad esperantininkai bendraudami tarp saves dažnai naudojasi internetu. Ir internete yra nemažai esperanto kalbos mokymuisi skirtų tinklalapių. Pvz., lernu tinklalapis. Parodyk panašų tinklalapį kuris būtų skirtas mokytis kokią konkrečią mažiau paplitusę kalbą?

vincas (Montri la profilon) 2009-marto-09 19:03:13

Kurgi dingo tas "baisusis" ponas kritikas?

MarkIB (Montri la profilon) 2009-marto-12 19:50:18

vincas:Kurgi dingo tas "baisusis" ponas kritikas?
Na gerai.. Pats prisiprasei lango.gif

vincas:Jeigu teisingai supratau, tu teigi, jog esperantas nėra internetinė kalba. Ir as prašau tavęs nurodyti tuos kriterijus, kuriais remdamasis padarei tokią išvadą.
Paprastai yra laikoma, kad irodymo nasta krinta tai pusei, kuri daro koki nors pozityvu teigini. Musu atveju, teiginys yra "Internetas ir esperanto labai dera tarpusavy". Naturalu, kad argumentus sio teiginio pagrindimui turetu isdestyti ta puse, kuri jam pritaria, o ne oponuojanti puse. Todel tamstos reikalavimas, kad as irodyciau Esperanto netinkamuma internetui ne tik parodo jusu poziciju silpnuma, bet ir yra logikos klaida.
Skeptikas.org straipsnelyje apie tai rasoma:
Įrodymo naštos perkėlimas
Labai dažnai padaroma klaida. Tarkime, kad diskutuojama apie dievo egzistavimą, ir tikintysis išdėsto tokį teiginį:
"Gerai, taigi tu nesutinki su manimi, kad dievas yra. Ar gali tai įrodyti?"
Reikia pastebėti, kad tikintysis turėtų išdėstyti savo argumentą už dievo egzistavimą, o ne prašyti, kad oponentas įrodytų, jog dievo nėra. Įrodymo našta visuomet gula ant kažką tvirtinančios pusės pečių.


vincas:Na, o dėl tos citatos...
Gal būt čia norėta pasakyti, kad esperantininkai bendraudami tarp saves dažnai naudojasi internetu. Ir internete yra nemažai esperanto kalbos mokymuisi skirtų tinklalapių. Pvz., lernu tinklalapis. Parodyk panašų tinklalapį kuris būtų skirtas mokytis kokią konkrečią mažiau paplitusę kalbą?
Prašau - Debesėlis. Online Lithuanian School
Gal lietuviu kalba irgi "internetine"? Be to, galiu lazintis, kad lietuvisku websaitu internete yra gerokai daugiau, nei esperantisku..
Jei Esperanto interneto srityje nelenkia kitu kalbu jokiais rodikliais, tai kodel mes ja turetume tapatinti su internetu ar vadinti internetine? Pasikartosiu - su unikodu, praktiskai visos modernios kalbos yra internetines, tinkamos internetui ir daugiau ar maziau naudojamos internete ir jos visos "dera su internetu". Kur cia Esperanto isskirtinumas?
Manau, Esperanto, noredama vadintis "interetine" arba "derancia su internetu", mazu maziausiai turetu issikovoti auksciausio lygio domena .eo (pvz., tada butu galima uzregistruoti adresa www.lernu.eo)

---------

Priminsiu, kad nesu Esperanto priesininkas (tokiu atveju tikrai negaisciau savo laiko mokydamasis sia kalba ir tikrai nedalyvauciau siame forume). Tiesiog esu iprates blaiviai ir kritiskai vertinti viska, kas man yra sakoma. Deja, Esperanto judejimas tikrai nevengia pagrazinti ir ispusti savo argumentus dangstydamiesi kilniais tikslais..

vincas (Montri la profilon) 2009-marto-13 10:47:12

Na gerai.. Pats prisiprasei
Na, pagaliau per tiek laiko kažką sumislyjai [:quote]Paprastai yra laikoma, kad irodymo nasta krinta tai pusei, kuri daro koki nors pozityvu teigini. Musu atveju, teiginys yra "Internetas ir esperanto labai dera tarpusavy". Naturalu, kad argumentus sio teiginio pagrindimui turetu isdestyti ta puse, kuri jam pritaria, o ne oponuojanti puse. Todel tamstos reikalavimas, kad as irodyciau Esperanto netinkamuma internetui ne tik parodo jusu poziciju silpnuma, bet ir yra logikos klaida.[/quote]Na, aš tuos argumentus jau buvau ir išdėstęs vienam savo poste gal tu skaitai neatidžiai.
1. Esperantininkai bendravimui, mokymuisi, ir savo kalbos platinimui naudoja interneta. Tai yra nekyla problemų jie tau norisi išmokti esperanto kalbą, gali naudotis internetu.
2. Internete yra nemažai tinklalapių skirtų mokymuisi, pvz., www.lernu.net.

Tu gali su jais nesutikti ir man oponuoti, bet tada prašau pateikti savo argumentus, o ne dėstyk apie mano silpnumą ar kažkokias logikos klaidas. Beje kalbant apie logiką ar tau kada teko ragauti kokio logikos kurso, kad žinai, kas yra logikos klaida. Aš prisipažinsiu kažkada ragavau logikos ir jos egzaminas man nesudarė jokių sunkumų. Nu, bet jau praėjo kažkiek laiko ir galiu padaryti kažkiokių logikos klaidų. rideto.gif rideto.gif rideto.gif

Bet gi ne aš pirmas pavartojau tai "esperantiska google versija nepadaro sios kalbos "internetine". Suprask, turėtų būti kažkas, kas ją padarytų "internetine". Tai gi logiškai mąstant, jeigu tu žinai, kas nepadaro šios kalbos internetine, tu turėtum žinoti ir kas ją padarytų!

Apskikritai kalbų skirtymas į internetines ir neinternetines man yra nesuprantamas. Tada gal turėtų būti ir laikraštinės, radijo, televizijos ir pan. kalbos.
Prašau - Debesėlis. Online Lithuanian School
Ar tu lygini šitą kažkokį "debesėlį" su lernu tinklalapiu. Lernu dirba tarptautinė komanda iš Lietuvos, Anglijos, Rusijos.... Lernu versijos yra įvairiomis kalbomis, lernu yra prisiregistravę 68 253 žmonių iš viso pasaulio, o tavo pateiktame tinklalapyje yra prisiregistravę tik 50 žmonių, tiek žmonių lernu prisiregistruoja per vieną dieną. Nemanau, kad šie tinklalapiai iš viso yra lygintini. Taigi tu nesugebėjai rasti tokio tinklalapio, kuris galėtų lygintis su www.lernu.net
Esperanto judejimas tikrai nevengia pagrazinti ir ispusti savo argumentus dangstydamiesi kilniais tikslais..
Na, su tuo gal ir galėčiau sutikti.
Pasikartosiu - su unikodu, praktiskai visos modernios kalbos yra internetines, tinkamos internetui ir daugiau ar maziau naudojamos internete ir jos visos "dera su internetu".
esperantiska google versija nepadaro sios kalbos "internetine".
Kaip čia suprasti, tu sakai, jog visos kalbos dera su internetu ir tuo pačiu sakai, kad esperantas nėra internetinė kalbademando.gif

Čia turbūt bus logikos klaida senkulpa.gif

MarkIB (Montri la profilon) 2009-marto-13 15:23:46

Gal cia ir sustokime..

Tikrai toli nuklydome nuo temos (zinau, kad as pats del to kaltas lango.gif), be to pradejom leistis i asmeniskumus, kas visai neidomu kitiems forumo dalyviams.
Siulau, progai pasitaikius, sia diskusija pratesti prie bokalo alaus.. Ir esperantiskai! rideto.gif

vincas (Montri la profilon) 2009-marto-13 18:02:10

Jo, čia mes išties pradėjome ginčytis dėl visiškų niekų...bet ir mano kaltės čia yra....

dwarf (Montri la profilon) 2009-marto-17 19:50:48

Na, aš pvz. apibrėščiau kalbą internetine tada, kai ja patogu naudotis internete.

Tuo tarpu patogumą naudotis internete apibrėžčiau kaip galimybę surasti atsakymus į buitinio ir teorinio lygio klausimus.

Buitiniai klausimai yra tokie, kaip "kaip sukonstruoti dušo kabiną, ką verta pamatyti Maskvoje, kokia rytoj bus temperatūra, kaip instaliuoti Windows XP" ir panašiai.
Teoriniai klausimai yra tokie, kaip "kokia yra Niutono konstanta, kokia data laikoma Ispanijos istorijos pradžia, kas sugalvojo Esperanto kalbą" ir taip toliau.

Su teoriniais klausimais, nors ir limituotai, bet iš dalies gelbėja Esperantiška Vikipedija.

Atsakymus į buitinius klausimus ieškant Esperanto kalba surasti gerokai sunkiau. Paėmus atsitiktinį klausimą, pvz. kad ir pvz. "temperaturo en Parizo", manyčiau, kad daugiau galimybių yra atsakymo nerasti, nei jį rasti.
Kątik pabandžiau ir įsitikinau paieškojęs "temperaturo en Parizo" Google.

Taigi, Esperanto kalbos nepavadinčiau internetine.

Jasminka (Montri la profilon) 2009-marto-17 20:11:59

Na jau tikrai reikėtų baigti rašyti "ne į temą". Siūlau sukurti naują temą ir pratęsti diskusiją joje. okulumo.gif Tada galbūt prisijungs daugiau žmonių. rideto.gif

Reen al la supro